"Parijs staat in brand!", koppen diverse media, het liefst in chocolade letters. Want Parijs brandt daadwerkelijk en het is goed hommeles in de voorsteden. En dat vind ik een interessant fenomeen, zo’n voorstad. Want wat is dat nu precies? Vandale meldt het volgende:
voor•stad (de ~)
1 plaats die in de onmiddellijke omgeving van een grote stad gelegen is en er in bepaald opzicht een eenheid mee vormt
Intrigerend. Maakt een voorstad nu wel of niet deel uit van de stad? Enschede en Hengelo vormen in een bepaald opzicht een eenheid, maar is Hengelo nu een voorstad van Enschede (of andersom)? En wat is dan de status van de Wesselerbrink en de Hasseler Es? Grappig is ook dat we het in Nederland nooit over voorsteden hebben. Osdorp, de Smaragdbuurt, Spangen en Overvecht zijn probleemwijken, geen voorsteden. Vandale kent overigens geen probleemwijken. Buitenwijken ook niet, maar wel randwijken en dan is er toch wel ineens sprake van buitenwijken.
rand•wijk (de ~)
1 woonwijk, gelegen aan de rand van de stad => buitenwijk
Wanneer houdt een buitenwijk op en wordt het een voorstad? Woon ik , als Zuilenaar, in een randwijk/buitenwijk of al in een voorstad? Of gewoon in een stad? Is de Leidsche Rijn een voorstad van Utrecht? En wat is de status van Kanaleneiland, nu het niet meer aan de rand ligt? Dilemma’s en problemen, u ziet het, het is bepaald niet gemakkelijk in Zuilen en die onzekerheid die vreet aan je. Ik geloof dat ik maar eens wat auto’s in de fik ga steken, ik wil wel ook een beetje aandacht…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten